Sağlıklı bir gece uykusunun en temel anahtarı doğru yatak seçimi ve temiz nevresim takımıdır. Çarşaf ve battaniyeler kadar yorganların temizliği de uyku kalitesinde oldukça önem arz eder. Alerjen bir durumunuz yoksa 3-4 ayda bir kullandığınız yorganı yıkamanız yeterli olacaktır.
Yorgan yıkamak basit bir işlem gibi görünse de aslında dikkat ve önem isteyen bir iştir. Doğru temizleme adımları izlenmediği takdirde yorganın yapısı bozulabilir ve deforme olabilir.
Yorgan yıkama işlemine başlamadan önce her zaman olduğu gibi yıkama talimatlarını mutlaka okumalısınız. Eğer çamaşır makinesine girmeyecek bir yorganı çamaşır makinesinde yıkarsanız iç malzemesi zarar görebilir ve eski performansını kaybeder.
Haber7.com ekibi olarak 5 basit adımda yorgan yıkamanın tüm püf noktalarını sizler için derledik. İşte çamaşır makinesinde yorgan yıkama rehberi;
ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YORGAN NASIL YIKANIR?
-
Yorganın Üzerindeki Yıkama Talimatlarını İçeren Etiketi Okuyun
Yorgan yıkamak için kolları sıvadıysanız ilk yapmanız gereken yorganın üretici tarafından hazırlanan yıkama talimatlarının bulunduğu etiketi okumak olmalıdır. Çünkü her yorgan çamaşır makinesinde yıkanmaz. Yün ve ipek gibi malzemeler çamaşır makinesinde hasar görebilir ya da çekebilir. Bu yüzden etiket talimatlarına uymanız büyük önem arz eder. Eğer etikette “Yalnızca Kuru Temizleme” yazıyorsa o yorganı yıkamayı profesyonellere bırakmanız gerekir. Yorganın yıkama talimatlarında çamaşır makinesinde yıkanabilir ibaresi bulunuyorsa su sıcaklığı ve özel talimatları dikkate alın.
Kuş tüyü yorganların sadece kuru temizlemecide yıkanması gerektiği bir şehir efsanesidir. Eğer yorganın yıkama talimatında “Yalnızca Kuru Temizleme” yazmıyorsa evde yıkama yapabilirsiniz.
-
Lekeleri Tedavi Edin ve Onarım İşlemlerini Yapın
Yorgan yıkama işlemine başlamadan önce lekeleri tedavi etmelisiniz. Bunun için direkt lekeye özel çalışmalısınız. Karbonat ve su ile oluşturduğunuz ya da herhangi bir leke çıkarıcı temizlik solüsyonunu lekenin üzerine uygulayın.
Yorgan yıkamak için bir sonraki aşamaya geçmeden önce yorganın yıkama esnasında hasar almaması için yırtık yerlerini ya da gevşemiş dikişlerini onarmanız gerekir. Aksi takdirde çamaşır makinesinde ya da kurutucuda bir yerlere takılıp daha büyük problemlere sebep olabilir.
Beyaz renkte bir yorgan yıkamak istiyorsanız ve rengini canlandırmak istiyorsanız çamaşır suyu içeren bir temizleme solüsyonu hazırlayabilirsiniz. Bunun için yorganın sığacağı bir kabın içerisine yarım su bardağı çamaşır suyu ve 7 litre suyu ekleyip karıştırın. Yorganı yıkamadan önce bu temizleme solüsyonu içerisinde 5 dakika bekletin.
-
Doğru Çamaşır Makinesi Kullanımı
Yorgan yıkamak için çamaşır makinenizin kapasitesinin uygun olması gerekir. Yorgan yıkamak için çamaşır makinenizin kapasitesi yeterli değilse sıkışabilir ve iyi bir şekilde temizlenmeyebilir. Aynı zamanda makinenizin kapasitesinden fazlasına zorlandığı için teknik problemler çıkabilir.
Eğer çamaşır makinenizin kapasitesi yorgan yıkamak için elverişliyse yorganı tek başına yıkamalısınız. Büyük kapasiteli çamaşır makinelerinde yorgan yıkarken içerisine birkaç parça kıyafet atılabilir ama yorganı tek başına yıkamak en doğru seçenektir.
-
Uygun Deterjan ve Yıkama Programı Seçimi
Yorgan yıkamak için yumuşak ve doğal bir çamaşır deterjanı tercih edin. Paketin ya da şişenin üzerindeki talimatlara uyarak kullanın. Çamaşır makinesinin hassas programını seçin ve mümkünse ekstra durulama seçeneğini aktif edin. Yorganın yıkama talimatlarında yazan su sıcaklığını dikkate almayı unutmayın.
-
Çamaşır Kurutma Makinesinde Kurutun ve Kabartın
Yorgan yıkama işlemi bittikten sonra yorganı çamaşır kurutma makinesine alın. Yorganın boyutuna bağlı çamaşır kurutma toplarını kurutma makinesi içerisine atın. Yıkama talimat etiketinde bulunan sıcaklıkta kuruyana kadar çalıştırın.
Yorganı kurutma makinesi içerisindeyken her yarım saatte bir çıkarın ve içerisinin bir araya toplanmaması için kabartın. Bu sayede yorganın her tarafı eşit kuruyacak ve iç malzemesi tek bir yerde toplanmayacaktır.